“La Traviata” ένα υπερθέαμα στο Ηρώδειο

“La Traviata” ένα υπερθέαμα στο Ηρώδειο

La Traviata

Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι που έχει συγκλονίσει εκατομμύρια θεατές παγκοσμίως έρχεται στο Ηρώδειο για 4 μαγευτικές παραστάσεις. Η Traviata ένα ψυχογραφικό μελόδραμα που μας ταξιδεύει στο μαγευτικό και συνάμα παρακμιακό Παρίσι της εποχής που μαστίζεται από κοινωνικά στεγανά και στερεότυπα. Ο έρωτας της εταίρας Βιολέτας με τον γόνο καλής οικογενείας Αλφρέντο που έρχεται σε κόντρα με τα ασφυκτικά κοινωνικά πρότυπα της εποχής προκαλώντας την αντίδραση του πατέρα του νέου. Η Βιολέτα θυσιάζει τον έρωτα της για τον Αλφρέντο και τον χωρίζει. Ύστερα από πολλά εμπόδια το ζευγάρι επανενώνεται για να χωρίστει οριστικά.

Η τραγική ιστορία αγάπης της Βιολέτας και του Αλφρέντο αναβιώνει για πρώτη φορά στο Ηρώδειο μέσα από την σκηνοθετική άποψη του Κωνσταντίνου Ρήγου και την μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού. Ένα μοναδικό υπερθέαμα, ερμηνείες που συγκλονίζουν μουσικές μελωδίες από την εκπληκτική ορχήστρα που άλλοτε μας γαληνεύουν και άλλοτε μας “ξεσηκώνουν” ταξιδεύοντας μας νοερά στον Παρίσι. Οι εναλλαγές από την εξωστρέφεια στην εσωτερικότητα εκφράζεται με αρμονικό τρόπο μέσα από τις εναλλαγές των σκηνικών μέσων. Από τις κοινωνικές συνευρέσεις, τα πάρτυ, που υμνούν τον έρωτα και το κρασί, στην εσωτερικότητα των δυο πρωταγωνιστών που ταλανίζονται από το κατεστημένο αλλά και τον αδιέξοδο έρωτα. Συναισθηματικές μεταβιβάσεις από την απόλυτη ευτυχία στον απόλυτο πόνο. Όλα γύρω από την Βιολέτα καταρρέουν, την στιγμή που το Παρίσι γιορτάζει τον Καρναβάλι και όλα ανθίζουν ξανά με την επιστροφή του Αλφρέντο.


Εντυπωσιακά σκηνικά μέσα που μας τοποθετούν στην ατμόσφαιρα της ιστορίας. Εμπνευσμένες χορογραφίες και ενδυματολογικές επιλογές που μας μεταφέρουν στο κλίμα της εποχής και στο παρακμιακό Παρίσι. Έντονες δυνατές δραματικές σκηνές που συγκλονίζουν και συγκινούν τον θεατή. Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους που θα σας συνεπάρει και θα σας ταξιδέψει σε μια άλλη εποχή. Το αριστούργημα του Βέρντι με τις περισσότερες παραστάσεις ανά τον κόσμο (μέχρι το τέλος του 2016 οι παραστάσεις έφταναν τις 4.190).


Ο Βέρντι έγραψε τη μουσική για την Τραβιάτα («η παραστρατημένη») πάνω σε λιμπρέτο του Φραντσέσκο Μαρία Πιάβε, με τον οποίον είχε συνεργαστεί και για την όπερα Ριγκολέττο. Γι’ αυτό άλλωστε παρατηρούνται ομοιότητες μεταξύ των δύο έργων όσον αφορά τις κοινωνικές συνευρέσεις που εξυμνούν τον έρωτα και το κρασί, ενώ δεν απουσιάζουν και οι δραματικές εκβάσεις και στα δύο θεάματα. Μάλιστα, οι όπερες Ριγκολέττο (1851), Τροβατόρε (1853) και η Τραβιάτα αποτελούν την επονομαζόμενη «λαϊκή τριλογία» του Βέρντι. Οι μελωδίες και των τριών αυτών έργων έγιναν σύντομα πολύ δημοφιλείς και βρίσκονται στο προσκήνιο πολλών διεθνών λυρικών σκηνών.


Αξίζει να σημειωθεί οτι η “Traviata” είναι έργο εμπνευσμένο από το έργο “η Κυρία με τις Καμέλιες” του Αλέξανδρου Δουμά το οποίο είχε γραφτεί το 1848 και βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Η “Traviata” πρωτοπαίχτηκε το 1853 στην Βενετία με κείμενο του Πιάβε και μουσική του Βέρντι και αποτελείται από τρεις πράξεις. Επίσης, έχει μεταφραστεί με επιτυχία και στα γαλλικά, ενω στην Ελλάδα η πρώτη παράσταση της Τραβιάτας δόθηκε στην Κέρκυρα στις 29 Οκτωβρίου 1855, πριν την ένωση των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα. Ακολούθησαν παραστάσεις στην Αθήνα όπου η πρώτη δόθηκε το 1857. Στην συνέχεια, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανέβασε το έργο για πρώτη φορά στις 30 Ιουλίου 1942 στο θερινό θέατρο της Πλατείας Κλαυθμώνος. Και τώρα για πρώτη φορά ανεβαίνει στο Ηρώδειο!”


“La Traviata” ένα αριστούργημα που δεν πρέπει να χάσετε!!


Παραστάσεις: 27, 28, 30, 31 Ιουλίου 2019
Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Μουσική Διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός
Σκηνοθεσία-Σκηνικά-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Συνεργάτιδα αρχιτέκτονας: Μαίρη Τσαγκάρη
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Ερμηνεύουν Λιζέτ Οροπέσα (27, 30/7) – Μαρία Μούντρυακ (28/7) – Εκατερίνα Σιουρίνα ( 31/7) (Βιολέττα Βαλερύ), Χρυσάνθη Σπιτάδη (Φλόρα Μπερβουά), Λυδία Βαφειάδη (Αννίνα), Σαϊμίρ Πίργκου (27, 30/7) – Αλεξέι Ντόλγκοφ (28, 31/7) (Αλφρέντο Ζερμόν), Δημήτρης Πλατανιάς (27, 30/7) – Τάσης Χριστογιαννόπουλος (28, 31/7) (Τζόρτζιο Ζερμόν), Γιάννης Καλύβας (Γκαστόνε), Χάρης Ανδριανός (Βαρόνος Ντουφόλ), Νίκος Κοτενίδης (Μαρκήσιος του Ομπινύ), Δημήτρης Κασιούμης (Δόκτωρ Γκρανβίλ), Χρήστος Γιαννούλης (Τζουζέππε), Θόδωρος Μωραΐτης (Οικονόμος/Μαντατοφόρος).
Με την Ορχήστρα, τη Χορωδία, τους μονωδούς και το Μπαλέτο της ΕΛΣ

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Κύκλος Ιταλική Όπερα
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών

clock

Ώρα έναρξης: 21.00 | 

KS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *