Dark Web: Η Σκοτεινή Πλευρά του Internet

Dark Web: Η Σκοτεινή Πλευρά του Internet

Νομίζουμε οτι ξέρουμε το internet, οτι επειδή έχουμε πρόσβαση στο google, που είναι και η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως, ενημερωνόμαστε και αντλούμε πληροφορίες για τα πάντα, οτι σαν millennials γνωρίζουμε τα πάντα γύρω από την τεχνολογία καθώς μεγαλώσαμε μέσα σ’αυτή και για ποιον ακριβώς λόγο το πιστεύουμε αυτό; Μόνο και μόνο επειδη είμαστε με ενα smartphone στο χέρι, ή επειδή περνάμε ώρες γκουγλάρωντας ή παίζοντας online games. Πραγματικά, μόνο αυτό είναι το internet; Φυσικά και όχι, εμείς απλά γνωρίζουμε και χειριζόμαστε αυτή την πλευρά του. Πέρα όμως απο το google, το youtube, τα social media, γνωρίζετε τι υπάρχει;; Ας το πάρουμε απλά και περιγραφικά, το internet είναι σαν ένας βαθύς ωκεανός που βαθαίνει όλο και πιο πολύ όσο κολυμπάμε πιο κάτω ή σαν ένα παγόβουνο και εμείς κινούμαστε στην επιφάνεια του. Για την ακρίβεια, social media. μηχανές αναζήτησεις, online shopping, online gaming όλα αυτά βρίσκονται στην επιφάνεια και το κομμάτι αυτό του διαδικτύου ονομάζεται clear web ή clear net, δηλαδή καθαρό διαδίκτυο.

Το Deep Web  ή Βαθύς ιστός, όπως απεικονίζεται και στο σχεδιαγραμμά, είναι το κομμάτι του internet το οποίο εμπεριέχει πληροφορίες σχετικά με έμας. Για παράδειγμα, τα προσωπικά emails, το προσωπικό μας e-banking, medical records καθώς και τις ρυθμίσεις από τους λογαριασμούς μας στα μέσα κοινωνικής διαδικτύωσης. Κι αυτό είναι πολύ φυσικό καθως κανείς δεν μπορεί να εισέλθει στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς ή στα προσωπικά μας emails με μια απλή αναζήτηση στο google. Συνεπώς, κατα μια έννοια χρησιμοποιούμε και μεις ένα κομμάτι του Deep Web εν αγνοία μας. Επιπλέον, το Deep Web εμπεριέχει βίντεο στο youtube μη καταχωρημένα, που ο χρήστης μόνο με ειδικούς συνδέσμους μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτά καθώς δεν εμφανίζονται στο επιφανειακό internet (Clear net). Στην πραγματικότητα, το μέγεθος του Deep Web σύμφωνα με έρευνες είναι 400 με 550 φορές μεγαλύτερο απο το Clear Web.

To Dark Web (Σκοτεινός Ιστός) αποτελεί υποκατηγορία του Deep Web και εκεί τα πράγματα είναι ακόμα πιο επικίνδυνα και χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία για να εισέλθει ο χρήστης σε ιστοσελίδες που βρίσκονται στο Σκοτεινό Διαδίκτυο. Η πρόσβαση δεν είναι εφικτή από τις κοινές μηχανές αναζήτησης ή browsers όπως Chrome, Safari κτλ,  κι αυτό διότι το περιεχόμενο του είναι επικίνδυνο για όσους δεν έχουν ιδέα για το τι κρύβεται στη συγκεκριμμένη μεριά του διαδικτύου και δεν έχουν τις αναγκαίες γνώσεις να το διαχειριστούν. Η πρόσβαση γίνεται με το “κατέβασμα” του browser Tor και με την αγορά ενός VPN για την ασφαλή και κυρίως ανώνυμη περιήγηση των χρήστων στα άδυτα του διαδικτυακού κόσμου. Ο χρήστης για την προσωπική του ασφάλεια δεν πρέπει να εισέλθει χρησιμοποιώντας το προσωπικό του email, σε καμία περίπτωση. Επομένως, με την online αγορά του VPN και το downloading του browser Tor, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί με ανωνυμία σε διάφορες σελίδες. Επίσης, αναγκαίο είναι να απενεργοποιήθει το JavaScript καθώς υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να περαστούν κάποιες πληροφορίες για την ταυτότητα του, π.χ. πληροφορίες τραπεζικών καρτών. Πολλοί χρήστες μάλιστα, χρησιμοποιούν ψηφιακά νομίσματα όπως το bitcoin για να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ενώ το bitcoin αποτελεί επίσης μέσο για ξέπλυμμα χρήματος διότι είναι κρυπτονόμισμα και δεν μπορεί να εντοπιστεί από τις αρχές.  Σκεφτείτε το εξης: Oι καταδύτες πάντα προετοιμάζονται με ειδικό εξοπλισμό για την περιήγηση τους στον απύθμενο ωκεανό, κάτι παρόμοιο λοιπόν απαιτείται και από τους χρήστες που θέλουν από περιέργεια να επισκεφθούν το Σκοτεινό Ιστό.

Το Dark Web έχει δικούς του κανόνες και δεν ισχύει οτι ισχύει στον Επιφανειακό Ιστό (Surface Web), όποιος ψάχνει βρίσκει και μπορεί να βρει τα πάντα εκεί! Από ψεύτικα διαβατήρια, μέχρι ναρκωτικά και όπλα. Κι από στρατιωτικό εξοπλισμό μέχρι πληρωμένους δολοφόνους(! )To Dark Web χρησιμοποιεί ανώνυμες μηχανές αναζήτησης που σε αντίθεση με το Google δεν εντοπίζεται ο χρήστης. Τέτοιες μηχανές αναζήτησης είναι το TorSearch και το DuckDuckgo, ενώ οι ιστοσελίδες έχουν κατάληξη .onion και το βασικό τμήμα τους είναι κρυπτογραφημένο. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ασφαλείς σελίδες όπου ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση σε κρυφά ή λογοκριμένα αρχεία ή e-books που η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει. Ως επι το πλείστον όμως, το περιέχομενο του Dark Web είναι παράνομο και επικίνδυνο και ο χρήστης εισέρχεται αποκλειστικά με δική του ευθύνη καθώς δεν υπάρχει κανένα anti-virus ώστε να αποτρέψει μια βλαβερή για τον υπολογιστή ενέργεια.

Παράνομες δραστηριότητες όπως είναι το hacking λαμβάνουν χώρα σε επιλεγμένα websites όπου γίνεται κανονική διακίνηση ναρκωτικών και χαπιών σε τεράστιες ποσότητες, με αποτέλεσμα το εμπόριο ναρκωτικών από το δρόμο να έχει μεταφερθεί στο σκοτεινό κόσμο του internet. Ακόμα παράνομη πώληση ελεφαντοστού και διαμαντιών είναι δυνατή όπως και η πώληση όπλων οποιουδήποτε τύπου είναι εφικτή και άκρως μυστική. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη που η αγορά όπλων είναι πολύ δύσκολή σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το λαθραίο εμπόριο όπλων ανθίζει. Τα chatrooms στο Dark Web παρομοιάζονται σαν σκοτεινά τούνελς καθώς εκεί ο χρήστης ζητάει ότι μπορεί να φανταστεί κανείς από πορνογραφικό υλικό μέχρι πως μπορεί κανείς να ξεκινήσει trafficking (!) Πράγματα δηλαδή που ένας κοινός χρήστης του internet ούτε που θα μπορούσε να φανταστεί και το ακόμα πιο παρανοϊκο στην όλη υπόθεση είναι το οτι υπάρχουν άνθρωποι που απαντάνε σ’ αυτές τις αποτρόπαιες ερωτήσεις.  Κι αν νομίζετε πως τα chatrooms είναι το πιο εξωφρενικό που μπορεί κανείς να συναντήσει στο Σκοτεινό Ιστό που να ακούσετε και για τα Redrooms, τα οποία αποτελούν έναν ακόμη ιστότοπο όπου εκεί προωθούνται οργανισμοί που εκτελούν βασανιστικά πειράματα σε ανθρώπους. Το πιο σοκαριστικό είναι οτι οι χρήστες ποντάρουν χρήματα για το τι πειράματα θέλουν να πραγματοποιηθούν στον αιχμάλωτο άνθρωπο δηλάδή σαν να παίζουν ένα online παιχνίδι που εκείνοι έχουν την δυνατότητα επιλογής και μάλιστα βγάζουν και λεφτά από κάτι τόσο σοκαριστικό και παρανοϊκο. Είτε τα πειράματα είναι αληθινά είτε ψεύτικα οι περιγραφές και μόνο είναι ανατριχιαστικές.

Διάφορες υπηρεσίες ασφάλειας όπως το FBI προσπαθεί να εντοπίσει όλες αυτές τις παράνομες ιστοσελίδες και να συλλάβει τους ενόχους. Κατά καιρούς έχουν γίνει πολλές εξαρθρώσεις κυκλωμάτων παιδικής πορνογραφείας όπως και εμπορείας ναρκωτικών με ποιο γνωστό περιστατικό την κατάργηση μιας από τις δημοφιλέστερες ιστοσελίδες στο Σκοτεινό Διαδίκτυο, το Silk Road το οποίο ήταν και το πρώτο website της μαύρης αγοράς και δημιουργήθηκε από τον Ross William Ulbricht. Η ιστοσελίδα ξεκίνησε την λειτουργία της το 2011 και το FBI  έκλεισε το site το 2013 συλλαμβάνοντας τον Ulbricht και επιβάλλοντάς του ισόβια ποινή το 2015. Παρόλα αυτά πολλά websites κινούνται ανεξέλεγκτα λόγω της ανωνυμίας των ιδρυτών κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό τους.

Κι αν αναρωτιέστε από πού κα πως βγάζει λέφτα το διαδίκτυο; Αρκεί απλά να αναφερθεί οτι το Clear Web (Eπιφανειακός Ιστός) βγάζει ουσιαστικά μόνο το 4%. Επομένως, το υπόλοιπο 96% από που προέρχεται;;;

Καλύτερα λοιπόν να μείνετε στην Επιφάνεια!!!!

KS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *