Το Δείπνο

Το Δείπνο

Με το που ανοίξει ο αναγνώστης την πρώτη σελίδα του βιβλίου αμέσως προσκαλείται σε ένα από τα πολυτελέστερα εστατόρια της Ολλανδίας. Χλιδή, πολυέλαιοι, πανάκριβα κρασιά κι ένα πλουσιοπάροχο γεύμα με πρώτο πιάτο, δεύτερο πιάτο, τρίτο πιάτο με ορεκτικά και πεντανόστιμα εδέσματα. Δύο ζευγάρια, ένα εκ των οποίων το ένα είναι βυθισμένο στα πλούτη και την ματαοδοξία. Δυο αδέρφια από τελείως διαφορετικούς κόσμους. Ένας υποψήφιος πρωθυπουργός και ένας καθηγητής ιστορίας με τις συζήγους τους συναντιούνται ίσως στο ακριβότερο και χλιδάτο εστιατόριο για μια συζήτηση με απρόσμενες εκπλήξεις. Όλα σε αρχικό στάδιο φαντάζουν φυσιολογικά, παρόλα αυτά η αμηχανία ανάμεσα στους 4 πρωταγωνιστές δεν κρύβεται. Αν και δεν λείπουν οι κοινές φιλοφρονήσεις, οι ανούσιες καθημερινές συζητήσεις και τα άσκοπα σχόλια καθ΄όλη την διάρκεια του δείπνου ο αναγνώστης έχει την αίσθηση μιας ψυχρότητας και μιας ατμόσφαιρας που συνεχώς ηλεκτρίζεται όλο και περισσότερο όσο το γεύμα προχωράει και ο σερβιτόρος παίρνει και αλλάζει πιάτα.

Ένα δείπνο στο οποίο ο αναγνώστης ανακαλύπτει σταδιακά καλά κρυμμένα μυστικά και συγκεκριμένα για ποιο λόγο έχει γίνει αυτή η συνάντηση. Άραγε μέχρι που μπορεί να φτάσει κάποιος για να προστατευσει το κύρος του και την οικογένεια του. Μια σύγκρουση ανάμεσα στο ηθικά σωστό και τον συναισθηματισμό και στην εξουσία και το συμφέρον. Ένας πατέρας που θέλει να κάνει τα πάντα για να γλιτώσει το γιό του και ένας πολιτικός που το μόνο που τον νοιάζει μόνο η εξουσία, η χρηματική υπεροχή και το prestige. Ένα φρικτό έγκλημα…νέοι παρασυρμένοι από στερεότυπα και χαμένοι σε προσωπικά αδιέξοδα. Η εποχή της βιαιότητας και της χαμένης αθωότητας. Η πάλη μεταξύ των ηθικών αρχών και των κακών επιρροών. Το δίλημμα μεταξύ του ηθικά όρθου που εμπλέκεται με τη συναισθηματική εξάρτηση για να καταλήξει στο αναπόφευκτο αδιέξοδο.

Μια συζήτηση, ένα πρόβλημα, μια λύση!! Το μόνο που μένει είναι ο αναγνώστης σελίδα με σελίδα να ξετυλίξει το κουβάρι και να ανακαλύψει την αναπόφευκτη σοκαριστική αλήθεια.

Ο Herman Koch στο 6ο του βίβλιο πραγματικά αλλάζει τα δεδομένα προσφέροντας στο κοινό του ένα ουσιαστικά ψυχολογικό θρίλερ αφου παίζει με την ψυχοσύνθεση της ανθρώπινης υπόστασης και με την υπομονή τόσο των ηρώων όσο και των αναγνωστών. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν το εξώφυλλο και η μικρή περίληψη, χωρίς να ξέρω το μυστικό που σιγά σιγά ανακαλύπτει ο αναγνώστης, η περίεργη και πανέξυπνη προσεγγίση που ακολουθεί ο συγγραφέας με ένα απλό δείπνο δεν προϊδεάζει το κοινό σε αρχικό στάδιο όσα θα επακολουθήσουν! Ένα διαμάντι πραγματικά για την βιβλιοθήκη σας θα σας ταξιδέψει νοερά και σας στο εστιατοριο που βρίσκονται οι πρωταγωνιστές μας και θα αισθάνεστε κι εσείς οι ίδιοι θεατές σε μια συνάντηση με απρόσμενες συνέπειες.

Το «Δείπνο» μπορείτε να το προμηθευτείτε από το «Μεταίχμιο»!!

KS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *