Πώς το κολλεγιακό στυλ έγινε τρόπος ζωής

Πώς το κολλεγιακό στυλ έγινε τρόπος ζωής

Το κολλεγιακό στυλ ή Preppy look γεννήθηκε στα μεγαλοπρεπή έδρανα και αμφιθέατρα των οκτώ μεγαλύτερων ιδιωτικών πανεπιστημιών της Βορειοανατολικής πλευράς των Η.Π.Α, τα αποκαλούμενα Ivy Leagues

  • Harvard University
  • Yale
  • Dartmouth College
  • Princeton
  • Cornel University
  • Columbia
  • University of Pennsylvania
  • Brown University

 Το κύριο χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων πανεπιστημίων είναι ότι διακρίνονται για την εκλεκτικότητά τους, το κοινωνικό prestige, την ακαδημαϊκή αριστεία αλλά την αυστηρότητα στην επιλεκτικότητα των μελών τους, ενώ βασική επιρροή αποτελεί και ο αθλητισμός.

To Preppy Look ή αλλιώς Americana style εδραιώθηκε στα έδρανα και αμφιθέατρα των Ivy League Schools. Μάλιστα, τα μέλη τους προέρχονταν από οικογένειες με κοινωνικό status που άνηκαν στην ελίτ. Το κολλεγιακό στυλ που βρίσκει τις ρίζες του ήδη από τη δεκαετία ’20, μεσουράνησε ιδιαίτερα στα μέσα του ’50, ενώ έγινε απόλυτη τάση την δεκαετία του ’80. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που βγήκε από τις μεγαλοπρεπείς αίθουσες και αποτέλεσε μεγάλη επιρροή στην βιομηχανία της μόδας σε όλο το κόσμο μέσα από μεγάλους σχεδιαστές και brands που συνεχώς εξελίσσουν ολοένα το preppy στυλ με στοιχεία της σύγχρονης μόδας. Χωρίς όμως να απουσιάζει η γνησιότητα και η κλασικότητα του συγκεκριμένου look.

Συγκεκριμένα, το 1980 κυκλοφόρησε το βιβλίο “The Preppy Handbook” ένα μικρό ευκολοδιάβαστο βιβλιαράκι που με γλαφυρότητα και ευρηματικα σκίτσα οι συγγραφείς σατίριζαν το κολλεγιακό στύλ, καθώς βρισκόταν στην επικαιρότητα και αποτελούσε τάση. Παρ’όλα αυτα, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου το αποτέλεσμα ήταν να περάσουμε σε μια νέα εποχή στον χώρο της βιομηχανίας της μόδας καθώς σχεδιαστές όπως οι Brooks Brothers δημιούργησαν μια ολόκληρη σχολή μόδας βασισμένη στην αμερικάνικη κουλτούρα της βορειοανατολικης ακτής με βαθιές επιρροές από το ντύσιμο μελών των μεγάλων πανεπιστημιών, όπως Yale, Harvard, Princeton.

Βασικά κομμάτια της preppy κουλτούρας είναι τα πουκάμισα, τα σακάκια (blazers), ψηλόμεσες ή pencil φούστες, ψηλόμεσα παντελόνια αλλά και shorts, πλεκτά πουλόβερ με prints, polo t-shirts (1968), γραβάτες και στέκες, κασκόλ και tennis shoes είναι κάποια από τα βασικότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το americana style, ενώ τα χρώματα που επικρατούν είναι το μπλε (navy), και μια συγκεκριμένη απόχρωση του κόκκινου (Nantucket Κόκκινο) που είναι μια συγκεκριμένη απόχρωση “σβησμένου κόκκινου” που παραπέμπει στο χρώμα βαμμένου ξύλου που συναντάται στην συγκεκριμένη περιοχή, Nantucket, New England,  όπου η ελίτ περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές της.

Αργότερα, το στυλ εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο προσθέτοντας sporty αναφορές, άλλωστε οι αγαπημένες αθλητικές δραστηριότητες των μελών των Ivy League Schools ήταν η ξιφομαχία, το lacrosse, το rugby, το tennis, η ιστιοπλοϊα, κωπηλασία, ιππασία και γι’ αυτό τον λόγο πρόσεχαν τα ρούχα που συνδύαζαν να είναι πρακτικά ιδιαίτερα όταν επιδίδονταν σε αθλητικές δεξιοτεχνίες.

Το Preppy στυλ την δεκαετία του ’60 περάσε όμως και στην πολιτική, ιδιαίτερα κατά την προεδρία του Kennedy όπου χαρακτηρίστηκε εκείνη την περίοδο τον ένδυμα της επιτυχίας και εδραιώθηκε και στην πολιτική σκηνή αποπνέοντας έναν αέρα ισχύς αλλά και επιβλητικότητας. Μετά την δολοφονία του Kennedy η χώρα πέρασε μια σκοτεινή περίοδο. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια ώστε να επανέλθει το americana στυλ πάλι στο προσκήνιο κι αυτό έγινε με τον σχεδιαστή Ralph Lauren, ο οποίος ξεκίνσε την καριέρα του ως πωλητής για τους Brookes Brothers και αργότερα δημιούργησε την εταιρεία Polo το 1968 που όχι μόνο αποτέλεσε trend της εποχής αλλά και τρόπο ζωής.

Ο Lauren παρουσίασε εξιδανικευμένες και όχι στυλιζαρισμένες εικόνες που αποτύπωναν τι πραγματικά αντιπροσώπευαν οι δημιουργίες του. Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ότι δεν σχεδιάζει ρούχα αλλά όνειρα. Επομένως, είχε μια δική του οπτική πάνω στη μόδα και μια διάθεση πολυτέλειας που ήταν φανερή στις δημιουργίες του. Σχεδίαζε και για άντρες και γυναίκες αλλά και για παιδιά, ενώ είχε φτιάξει και την δική του συλλογή για το σπίτι (σεντόνια, πετσέτες, έπιπλα) και συνείσφερε σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική ανάπτυξη των Η.Π.Α την δεκαετία του ’80. Το 2012 ο Ralph Lauren κυκλοφόρησε το look book “The Ivy Leagues” για την φθινοπωρινή collection όπου έδινε έμφαση στον τρόπο ζωής, το λεγόμενο Preppy Lifestyle και όχι απλά στα ρούχα.

Στο ίδιο μονοπάτι κινήθηκε αργότερα και ο Tommy Hilfinger με έντονη την παρουσία του κόκκινου, του μπλε και του λευκού σε πιο προσιτές τιμές που ακόμα και μέχρι σήμερα αποτελούν τάση καθώς το athleisure στυλ βρίσκεται στο προσκήνιο.

all pics by pinterest

KS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *