Πώς μια σχέση εξ’αποστάσεως ενδυναμώνει την σχέση;

Πώς μια σχέση εξ’αποστάσεως ενδυναμώνει την σχέση;

Οι σχέσεις πάντα είναι δύσκολες ετσί δεν είναι; Τίποτα δεν σίγουρο και δεδομένο, χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να διατηρηθούν και να επιβιώσουν στον χρόνο. Πόσο μάλλον όταν η απόσταση μπαίνει στην μέση. Έρευνες έχουν δείξει ότι το 75% των ανθρώπων βιώνουν σχέσεις εξ’αποστάσεως ιδιαίτερα κατά τα φοιτητικα τους χρόνια. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι όταν τίθεται το εμπόδιο της απόστασης είναι ψυχοφθόρο και στην τελική ανώφελο να διατηρηθεί μια σχέση γιατί η κατάληξη θα είναι μια και δεν θα είναι η ιδανική.

Παρόλα αυτά, αν πιστεύεις σε κάτι τόσο και τα συναισθήματα σου είναι πολύ δυνατά και εφόσον αυτό είναι αμοιβαίο γιατί να πρέπει να παραδώσεις τα όπλα και να μην προσπαθήσεις να βρεις μια συμφέρουσα λύση; Θα είναι πολλοί αυτοί που θα προσπαθήσουν να σε αποθαρρύνουν, η οικογενειά σου, οι φίλοι σου, οι φίλοι φίλων σου και ο καθενας θα λέει την γνώμη του με αποτέλεσμα να σε μπερδεύουν. Ενταξει, ίσως τις περισσότερες φορές να έχουν και δίκαιο… αλλοί απλά βρέθηκαν σε αυτή την θέση και το προσπάθησαν αρκετά, άλλοι πάλι καθόλου. Και συ είσαι ανάμεσα σε όλα αυτά, δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση, σκέφτεσαι διαρκώς με την λογική και ζυγίζεις τα πράγματα σκεπτόμενος τις θετικές και τις αρνητικές εκβάσεις προκειμένου να πάρεις μια απόφαση.

Οι σχέσεις εξ’αποστάσεως όντως είναι δύσκολες δεν είναι όμως και μη εφικτές καθώς αν θέλουν και οι δυο μπορούν όχι μόνο να αντέξουν στον χρόνο αλλά μάλιστα μπορούν να γίνουν και ακόμα πιο δυνατές και ανθεκτικές. Εντάξει δεν ήρθε και η συντέλεια για όλα υπάρχει μια λύση αρκεί να υπάρχει θέληση και απο τις δυο πλεύρες. Δες το και από την θετική του πλευρά θα έχεις περισσόερο χρόνο να ασχολείσαι με τα ενδιαφέροντα σου, να βλέπεις πιο συχνά τους φίλους σου που ας είμαστε ειλικρινείς, τους είχες κάνει λίγο πέρα… αν σπουδάζεις τότε θα πέσεις με τα μούτρα στο διάβασμα, αν δουλεύεις τότε θα ακολουθήσεις την γνωστή συνταγή της εργασιοθεραπείας και κανένα σαββατοκύριακο θα έχεις και χρόνο για τον εαυτό σου λίγο “me time” είναι απαραίτητο για όλους, γεμίζεις τις μπαταρίες σου, ανανεώνεσαι και αποκτάς περισσότερη ενέργεια για την εβδομάδα που ακολουθεί.

Οσο δύσκολο και αν είναι προκειμένου να πετύχει μια σχέση εξ’αποστάσεως, πρέπει να πάρεις και συ λίγο το χρόνο σου, δεν θα αρχίσεις τα τηλέφωνα, τα μηνύματα, τα facebook και δεν ξέρω και εγω τι άλλο…θα πάρεις τον χρόνο σου, θα πρέπει λίγο να αποστασιοποιηθείς, δεν είπαμε να εξαφανιστείς από τα social media και να χωθείς στα παγωτά και στις δακρύβρεχτες ρομαντικές ταινίες, αλλά θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να μειώσεις την υπερβολική επικοινωνία τουλάχιστον σε πρωταρχικό στάδιο. Για παράδειγμα μείωσε τις ώρες επικοινωνίας αντί να μιλάτε 5-6 ώρες την ημέρα και να κοιμάστε με ανοιχτό το skype, μιλήστε μια ώρα, πείτε τα νέα σας ή ο,τι άλλο σας απασχολεί και κατά προτίμηση κοιμηθείτε με κλειστό το laptop. Η υπερβολική επικοινωνία έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, και μια τέτοια σχέση δεν μπορεί να επιβιώσει. Προτιμήστε αντί να μιλάτε να ανταλλάζετε φωτογραφίες, posts ή ακόμα και τραγούδια. Τέτοιες μικρές κινήσεις είναι αποδεδειγμένο ότι ενδυναμώνουν μια σχέση, ένω αντίθετα η συνεχής επικοινωνία φθείρει μια σχέση και εξαντλεί και τους δυο.

Αφου λοιπόν συνηθίσετε στην νέα πραγματικότητα, μπορείτε να κάνετε μικρές εκπλήξεις ο ένας στον άλλο, πάρτε το τρένο, το αεροπλάνο και πεταχτείτε για ένα Σ/Κ θα εκπλαγείται με το πως θα αισθάνεστε και οι δυο σας. Θα διαπιστώσεις ότι είναι όχι σαν να μην πέρασε μια μέρα, αλλά ότι κάθε σαββατοκυριακο που θα περνατε μάζι, εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέπουν, θα είναι σαν μίνι διακοπές και ποιος δεν θέλει να έχει μια αλλή πόλη σαν δεύτερο σπίτι του να εξερευνεί και να ανακαλύπτει νέα μέρη…Το καλύτερο σε μια σχέση εξ’αποστάσεως είναι ότι δεν βαριέσαι ποτέ τον αλλό, δεν πέφτεις στην ρουτίνα της καθημερινότητας, και όσο είστε μακριά τόσο περισσότερο αρχίζουν και σου λείπουν οι συνήθειες του άλλου εφόσον συζούσατε, ή οι μικρές στιγμές ευτυχίας αν δεν συγκατοικούσατε που λόγω της σχέσης από απόσταση αυτές οι στιγμές γίνονται ακόμα πιο δυνατές και έντονες. Ακομα και τα πιο απλά πραγματα που θα κάνετε μαζί θα είναι διασκέδαση για σας. Ένα πρωινό στην πόλη, μια κυριακάτικη βόλτα στο πάρκο, θα είναι ανεκτίμητες αξίες και για τους δυο σας και μόλις θα φτάνει η ώρα του προσωρινού χωρισμού θα ξέρεις ότι αύριο θα είναι μια καινούρια μέρα και θα αδημονείς μέχρι την επόμενη φορά που θα ξανα ειδωθείτε είτε αυτό είναι την επόμενη εβδομάδα, ή σε ένα μήνα ή σε τρεις, εσυ θα ξέρεις ότι θα ξανασυναντηθείτε και θα νιώθεις ακριβώς το ίδιο.

Αν τα θεμέλια της σχέσης είναι γερά και τίποτα δεν μπορεί να τα διαπεράσει τότε θα αισθάνεστε τα ίδια πράγματα ακόμα και περισσότερα. Βέβαια τίποτα δεν είναι ρόδινο και εύκολο, σε μια σχέση εξ’αποστάσεως πρέπει όμως να υπάρχουν κανόνες που θα πρέπει να τηρούνται. Μικροπαρεξηγήσεις, ζήλιες θα υπάρξουν όμως πρέπει με την συζήτηση να λύνονται. Αν έχεις διαλέξει κάποιον και έχετε περάσει πολλά και είστε σίγουροι ο ένας για τον άλλο πρέπει να του έχεις τότε και την ανάλογη εμπιστοσύνη και για να επέλεξες να συνεχίσεις με την απόσταση ανάμεσα σας τότε εξυπακούεται ότι θα υπάρχει και αμοιβαία εμπιστοσύνη, αν όμως δεν υπάρχει, τότε καλύτερο είναι να αποφεύγονται οι σχέσεις αυτές. Έστω λοιπόν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ σας, δεν θα απαγορεύετε ο ένας στον άλλο να βγαίνει το βράδυ με τους φίλους του, ούτε και θα είστε πάνω από τα τηλέφωνα, ένα-δυο μηνύματα είναι αρκετά. Ο άλλος δεν θέλει να αισθάνεται εγκλωβισμένος σε μια σχέση και πόσο μάλλον δεν θέλει να αισθάνεται ότι η σχέση του δεν τον εμπιστεύται. Οι κανόνες λοιπόν που πρέπει να τεθούν σε αυτή την περίπτωση είναι η ειλικρίνεια, ο σεβασμός και η ενημέρωση με ένα δυο αντε τρια μηνύματα, όχι περισσότερα!! Μπορεί μια μέρα να είχε πολύ διάβασμα, πολλές δουλειές, ένα επαγγελματικό meeting, και να μην σου έστειλε μήνυμα, αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα ως αδιαφορία. Συμβαίνουν τόσα πράγματα στην ζωή και των δυο σας, αν δεν έστειλε στις 12 το μεσημέρι όπως έχετε συμφωνήσει, θα στείλει το απόγευμα στις 5 δεν ήρθε το τέλος του κόσμου για όλα υπάρχει μια εξήγηση, ακούσε την και μετά κρίνε… όταν βέβαια μιλάμε για μια σταθερή σχέση με γερά θεμέλια τέτοια μικροπράγματα δεν πρέπει να παίρνουν όλη την ενέργεια σου και να σε κάνουν να σκέφτεσαι διάφορα.

Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο και οι σχέσεις εξ΄αποστάσεως θα είναι καλό να προτιμούνται αφού τον έχεις ζήσει τον άλλο στην σχέση είστε αρκετό διάστημα μαζί πανω από ένα χρόνο, κατά κάποιον τρόπο έχει δοκιμαστεί η σχέση σας σε κάποια άλλα επίπεδα, υπάρχει κατανόηση και αμοιβαία εμπιστοσύνη. Σε περίπτωση όμως που η σχέση είναι σχετικά πρόσφατη, δεν θέλετε τα ίδια πράγματα, ή το σημαντικότερο δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, τότε μην μπείς καν στο κόπο. Οι σχέσεις εξ΄αποστάσεως μπορούν να πετύχουν μόνο όταν υπάρχουν τα κατάλληλα συστατικά. Με έκπληξη μετά θα διαπιστώσεις ότι η σχέση σας έγινε ακόμα πιο δυνατή, εσύ άλλαξες, έμαθες να αγαπάς την ανεξαρτησία σου, έμαθες να κάνεις υπομονή και μετά από αυτή την δοκιμασία θα μπορείς να αντιμετωπίσεις ο,τι άλλο προκύψει όπως εσύ το κρίνεις καλύτερο!!

Και ναι ίσως τα εμπόδια είναι περισσότερα και ναι οι σχέσεις από απόσταση είναι δύσκολες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και ακατόρθωτες…ούτε βέβαια υπάρχει κάποια μυστική συνταγή αυτό που είναι απαραίτητο είναι ο αλληλοσεβασμός, η κατανόηση και τεράστια αποθέματα ενέργειας και υπομονής!!

KS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *