Πως τα social media έχουν αντικαταστήσει την ανθρώπινη επικοινωνία

Πως τα social media έχουν αντικαταστήσει την ανθρώπινη επικοινωνία

Την σημερινή εποχή η ανθρώπινη επικοινωνία έχει αλλάξει, περασμένες είναι οι μέρες που το αγόρι προσέγγιζε το κορίτσι με ένα γράμμα, ένα λουλούδι, ένα ραβασάκι όπως στο σχολείο. Τώρα τα αγόρια προσεγγίζονται από μια φωτογραφία και στέλνουν ένα emoticon στις πάμπολες εφαρμογές γνωριμιών που συνεχώς “ξεφυτρώνουν” και αυτό τώρα είναι επικοινωνία. Αν το σκεφτείτε περισσότερη ώρα περνάμε μπροστά στο laptop μας και τα smartphone μας παρά έξω μιλώντας και γνωρίζοντας ανθρώπους. Χωρίς αμφιβολία η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και ιδιαίτερα του internet έχει προκαλέσει αυτή την αλλαγή στην ανθρώπινη επικοινωνία. Οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν πια όπως άλλοτε, στον δρόμο, στα καφέ πιο συχνά βλέπουμε πια ανθρώπους να ασχολούνται με το instagram παρά με το να αναπτύξουν μια σοβαρή συζήτηση. Και οι συζητήσεις εξελίσσονται γύρω από τα κοινωνικά δίκτυα.

Οι νέοι πια ασχολούνται με το τι ανέβασε ο ένας κι ο άλλος κι αν η φωτογραφία της τάδε έχει ρετούς και πάει λέγοντας. Και ποια είναι η συζήτηση;; γύρω από τα social media και τα dating apps (tinder. you love etc);; Κατά κάποιον τρόπο ναι γιατί τώρα πια έτσι διαμορφώνονται οι συζητήσεις και αναπτύσσονται οι σχέσεις. Πόσες φορές έχει τύχει να είστε παρέα σε μια καφετέρια έξι άτομα. Στοιχηματίζω οτι οι πέντε είναι στο κινητό τους, άλλοι βγάζουν φωτογραφίες, άλλοι ανεβάζουν στο instagram και άλλοι στέλνουν μυνήματα στο viber και το messenger. Η ανθρώπινη αποξένωση, είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που εντείνεται συνεχώς με την ανάπτυξη των τεχνολογικών μέσων.

Που οφείλεται όμως αυτή η αλλαγή στην επικοινωνία και κατα συνέπεια στην αποξένωση των ανθρωπίνων σχέσεων εκτός από την αναπτυξη των κοινωνικών δικτύων που ίσως να είναι απλά η αφορμή. Βαθύτερα αίτια ίσως είναι η μοναξιά που νιώθει το άτομο μέσα του που η μόνη διαφυγή είναι ένας πλασματικός κόσμος ή μια εικονική σχέση. Ιδιαίτερα παρατηρείται ότι άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση καταφεύγουν στις λεγόμενες dating apps για να αναπτερώσουν το ηθικό τους και να αισθανθούν αυτοπεποίθηση ιδιαίτερα όταν λαμβάνουν μηνύματα και κομπλιμέντα. Επίσης, το γεγονός οτι οι ρόλοι στις σχέσεις έχουν αλλάξει κάνουν τους άντρες πιο σκεπτικούς ώστε να προσεγγίσουν μια κοπέλα. Η απόρριψη επίσης τους κάνει να στρέφονται σε μέσα όπου έχουν τον έλεγχο και μπορούν να αντιστρέψουν καταστάσεις.

Τα dating apps είναι σημείο των καιρών μας και είναι και μια ενασχόληση αν δεν έχουμε κάτι να κάνουμε αλλά το να δημιουργηθούν αληθινές σχέσεις αν και δεν είναι κάτι ανέφικτο τις περισσότερες φορές αποδεικνύεται στο τέλος too good to be true. Είναι πιο εύκολο να κρύβεσαι πίσω από μια οθόνη και να αραδιάζεις σκέψεις και συναισθήματα από οτι από κοντά. Οι εποχές έχουν αλλάξει…εκεί που περπάταγες ανέμελα στο πάρκο και έλεγες ένα καλημέρα, ένα γεια τώρα αντί να το λες και να κοιτάς τον άλλον στα μάτια, το πληκτρολογείς στην οθόνη του κινητού σου. Εκεί έχουμε φτάσει να μιλάμε με τις ώρες στις εφαρμογές από το να μιλάμε στη καφετέρια ή στο πάρκο. Έτσι έχει αποξενωθεί ο άνθρωπος την σήμερον εποχή.

Η τεχνολογία, το internet, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, εκμηδενίζουν αποστάσεις και μας δίνουν το προνόμιο να συνομιλούμε και κάνουμε βιντεοκλήσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ήρθε η ώρα όμως να αναλογιστούμε και τις αρνητικές συνέπειες και να προσπαθήσουμε για λίγο να σκεφτούμε πως θα ήταν μια μέρα να βγούμε στο γειτονικό καφέ χωρίς το κινητό μας!!

Κάποτε ο τρόπος ζωής μας, η ανθρώπινη επικοινωνία ήταν έτσι…

P.S. Είστε τυχεροί αν έχετε βιώσει κάτι από αυτά!!

KS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *