Ο θαυμαστός κόσμος του internet και οι νέες επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει!!

Ο θαυμαστός κόσμος του internet και οι νέες επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει!!

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και ιδίως ο κόσμος του internet έχει γίνει η αφορμή να δημιουργηθούν νέα επαγγέλματα και νέες θέσεις εργασίας που στο παρελθόν ούτε που θα φανταζόμασταν. Χωρίς αμφιβολία, η οικονομική κρίση επηρεάζει τις ζωές όλων μας. Η ανεργία έχει φτάσει στα ύψη, ενώ χωρίς διασυνδέσεις ή το λεγόμενο “μέσο” είναι πολύ δύσκολο πλέον ένας απόφοιτος ανώτατης εκπαίδευσης να βρει μια θέση εργασίας και ειδικότερα στον τομέα που έχει σπουδάσει. Οι εποχές όμως τώρα πια έχουν αλλάξει, το internet και τα social media εγκαινιάζουν δουλειές και νέες επαγγελματικές ιδέες που προτύτερα δεν υπήρχαν. Οι νέοι πλέον έχουν τα εφόδια να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για αυτούς. Το να ξέρεις πια να χειρίζεσαι έναν υπολογιστή κι ακόμα σημαντικότερο να μπορείς να σχεδιάσεις μια ιστοσελίδα θεωρείται ακόμα πιο σημαντικό προνόμιο από το να μιλάς μια ξένη γλώσσα. Η γενιά μας έχει μεγαλώσει με την τεχνολογία και τους υπολογιστές. Ήδη από πολύ μικροί ασχολούμασταν τουλαχιστον εμπειρικά με τον “θαυμαστό” κόσμο του διαδικτύου, πράγματα, έννοιες, ορολογίες που για άλλες γενιές φαντάζουν κινέζικα για μας είναι τόσο γνώριμα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος να εξοικειωθούμε με την τεχνολογία. Τα περισσότερα άλλωστε τα έχουμε μάθει σε μικρή ηλικία και μπορούμε τώρα πια να τα εφαρμόσουμε και σε πιο επαγγελματικό επίπεδο. Συνεπώς, η ενασχόληση των νέων την σημερερινή εποχή με τα κοινωνικά δίκτυα, το internet και γενικότερα με την τεχνολογία είναι καθημερινή άρα είναι όλο και πιο εξοικιωμένοι. Αλλά και οι εταιρείες αναλογίζοντας την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δεν έχουν άλλη λύση από το να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα.

Προγραμματιστές IOS, software android engineers και S.E.O. (Search Engine Optimization) managers είναι μόνο λίγα από τα νέα επαγγέλματα που οι περισσότερες πολυεθνικές αναζητούν επίσης ο,τι έχει σχέση με την διαχείρηση των social media θεωρείται must για κάθε επιχείρηση. Συχνότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με τα κοινωνικά δίκτυα, είναι τα εξης: Social media executives, social marketing, social media content creator, ενώ μάλιστα μεγάλες εταιρείες προσφέρουν και πρακτική πάνω στα social media καθώς στην εποχή μας πια όλες οι πολυεθνικές έχουν λογαριασμούς στα social networking sites όπου και έρχονται σε έμμεση επαφή με τον πελάτη. Η Coca-Cola χαρακτηρίζεται ως μια εταιρεία που δίνει μεγάλη βαρύτητα στον πελάτη. Η δραστηριότητα της πολυεθνικής στα social media μαρτυράει πως ο κόσμος του internet έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Διαφημιστικές καμπάνιες, διαγωνισμοί, έξυπνοι τρόποι για να δελεάσουν το κοινό τους είναι μόνο κάποια από τα ευρηματικά tricks που η εταιρεία χρησιμοποιεί.

H θέση για παράδειγμα του social media content creator, είναι ουσιαστικά το να ποστάρεις και να ανανεώνεις συνεχώς το περιεχόμενο στα social media facebook, twitter, instagram όπως και η δημιουργία νέου υλικού όπως η δημιουργία ενός βίντεο που να προμοτάρει μια καινοτόμα ιδέα ή η δημιουργία μιας καμπάνιας που βασίζεται περισσότερο στην διαφημιστική δύναμη μιας εταιρείας. Social media managers είναι ουσιαστικά αυτοί που ελέγχουν το υλικό που ποστάρεται στα κοινωνικά δίκτυα, όπως επίσης απαντούν σε σχόλια, απορίες αλλά και σε emails (Email marketing) μπορεί να φαίνεται απλό αλλά δεν είναι και τόσο καθώς οι ενδιαφερόμενοι πολλές φορές παρακολουθούν ειδικά μαθήματα ώστε να μάθουν όλα τα μυστικά του επαγγέλματος.

Στο τεχνικό κομμάτι τώρα, νέες θέσεις εργασίας αφορούν τις γλώσσες προγραμματισμού όπως είναι η java αλλά και τον σχεδιασμό ιστοσελίδων γι΄’αυτό και πολλές εταιρείες αναζητούν άτομα που να ξέρουν να φτιάχνουν μια γλώσσα προγραμματισμού ή να σχεδιάσουν ένα website στο joomla που θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα προγράμματα σχεδιασμού ιστοσελίδων.  Και όσοι βέβαια κατέχουν το τεχνικό κομμάτι της τεχνολογίας μπορούν να φτιάξουν και την δική τους εφαρμογή. Απαραίτητο είναι να υπάρχει ένα όραμα, μια ιδέα, πολλή επιμονή. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία αλλά μπορεί να επροσφέρει λύσεις και να καλύψει ανάγκες. Μια εφαρμογή πρέπει να είναι ικανή να παρουσιάζει μια νέα ιδέα, ή να επιλύει καταστάσεις, ώστε να διευκολύνεται η ζωή των ανθρώπων.

Άλλα νεα επαγγέλματα που έχουν προκύψει από την τεχνολογία είναι ακόμα οτι αφορά στo video gaming και εικονκή πραγματικότητα (virtual reality) αλλά και στο instagram όπου επαγγέλματα όπως brand ambassadors, influencers, fashion bloggers ανθίζουν. Αν και περισσότερο συνίσταται σαν side job. Τι γινέται ουσιαστικά; Μια εταιρεία σε πληρώνει να διαφημίσεις τα προϊοντα της και μέσα από διαγωνισμούς (give away) και διαφημιστικά σποτάκια συνεργάζεσαι με την εν λόγω εταιρεία ώστε τα προϊοντα της να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμβέλεια μέσω εσένα. Βέβαια, οι περισσότεροι ξεκινάνε ως fashion bloggers αποκτούν ένα σημαντικό κοινό και προχωρούν αργότερα σε διάφορες συνεργασίες. Απαραίτητο στοιχείο; να είσαι influencer , πρωτοπόρος, πρέπει βέβαια να έχεις γνώσεις ώστε οι αλλοι ουσιαστικά να εμπνέονται από σένα.

Οι νέες καταστάσεις καλούν για νέες λύσεις. Οι νέοι πλέον δημιουργούν ευκαιρίες και επιχειρηματικές ιδέε; από εκεί που δεν υπάρχουν. Το internet δίνει το κίνητρο για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και προσφέρει πολλά προνόμια και καινοτόμες λύσεις και όδδες για να αναπτυχθεί μια εταιρεία και να αποκτήσει αισθητή παρουσία στον κόσμο των social media. Το να χειρίζεσαι πλεον έναν υπολογιστή είναι πιο σημαντικό κι από το να γνωρίζεις μια ξένη γλώσσα. Όρεξη υπάρχει, ταλέντο υπάρχει, ίδέες υπάρχουν, στο χέρι μας  λοιπον είναι να βρούμε και να κάνουμε την δουλειά που μας αρμόζει και να εξασκήσουμε το επάγγελμα που μας αντιπροσωπεύει!!

KS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *