Η κρυμμένη ευτυχία και πως να την αποκτήσετε

Η κρυμμένη ευτυχία και πως να την αποκτήσετε

Είναι στιγμές που αισθανόμαστε down, πολύ down δεν έχουμε όρεξη να βγούμε, να μιλήσουμε ακόμα και να διαβάσουμε. Αυτό πολλές φορές οφείλεται σε εξωτερικούς παράγοντες. Η διάθεση μας είναι στα πατώματα. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται μόνος του επειδή είναι μακριά απο φίλους και οικογένεια, είτε επειδή εργάζεται ή σπουδάζει στο εξωτερικό. Άλλος μπορεί να χώρισε και να τα βλέπει όλα μαύρα. Είναι κλεισμένος σπίτι και δεν επικοινωνεί με κανέναν. Άλλος μπορεί να έχει απογοητευτεί γιατί δεν βρίσκει δουλειά ή μόλις τον απέλυσαν. Όλες αυτές οι καταστάσεις μας κάνουν ευάλωτους και πολλοί μπερδεύουν την μελαγχολία που όλους μας πιάνει κατα καιρούς με κατάθλιψη. Η ψυχολογία αλλάζει, μεταβάλλεται. Αφήνουμε εξωτερικούς παράγοντες να μας επηρεάζουν, ενώ δεν θα έπρεπε τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό. Σε τέτοιες λοιπόν καταστάσεις καλό είναι να βρίσκουμε και να ασχολούμαστε με πράγματα που θα μας κάνουν πιο χαρούμενους, πιο αισιόδοξους και θα μας αποτρέχουν από το να βυθιστούμε στην μελαγχολία. Το οτι περνάμε ένα διάστημα που έχουμε mood swings ή δεν έχουμε καλή διάθεση δεν σημαίνει οτι έχουμε πάθει κατάθλιψη, μελαγχολία ναι, στεναχώρια ναι αλλά όχι και κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι κάτι τελείως διαφορετικό και πολύ πιο σοβαρό. Βέβαια αν όλα αυτά τα συμπτώματα επιδεινωθούν τότε μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Υπάρχουν όμως μικρά μυστικά ώστε να βρούμε την αισιοδοξία μας ξανά, να αισθανθούμε καλύτερα και να ανέβουμε ψυχολογικά.

Ο διαλογισμός meditation είναι ένα καλό πρώτο βήμα, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που θέλουν να βρίσκονται κόντα στη φύση και να γίνονται ένα μ’αυτή. Βέβαια, ο διαλογισμός μπορεί να γίνει παντού στο δωμάτιο, στο σπιτί ακόμα και σε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα στη δουλειά ή στη σχολή. Το καλύτερο όμως είναι να γίνει έξω στο κήπο, στο campus μια ήσυχη Κυριακή για όσους σπουδάζουν εξωτερικό. Η αλήθεια είναι οτι οι συνθήκες είναι καλύτερες εκεί, το περιβάλλον, η γαλλήνη σε εμπνέουν και σου δίνουν το έναυσμα να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Άλλωστε είναι κι αυτό μια εμπειρία. Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα κάθεσαι οκλαδόν κάτω στο γρασίδι αν είσαι έξω, κλείνεις τα μάτια και απλά νιώθεις. Νιώθεις τα πάντα γύρω σου, ακούς τα πάντα…την απέραντη γαλλήνη…την ησυχία και ηρεμείς, αδειάζει το μυαλό σου από το καθημερινό stress, φτιάχνει η διάθεσή σου. Πρέπει όμως να το νιώσεις, πρέπει να αφεθείς, να αφήσεις την φύση να μιλήσει μέσα σου να νιώσεις το κάθε τι γύρω σου. Τότε θα γίνεις ένα με όλα όσα σε περιβάλλουν. Είναι λίγο σαν μυσταγωγία. Σαν η φύση να σε καλοσωρίζει στο δικό της κόσμο, στους δικούς της κανόνες αν και στο meditation δεν υπάρχουν κανόνες υπάρχεις μόνο εσύ και η φύση η αλληλεπίδραση μεταξύ σας!

Κάνε μια to-do-list. Αν και αρκετοί ανθρωποι δεν είναι καθόλου του προγράμματος, η αλήθεια είναι οτι το να βάζεις στον ευατό σου ένα πρόγραμμα βελτιώνει τόσο την διάθεση σου όσο και την αποδοτικότητα σου. Μόλις τελειώνεις ένα task θα δεις πόσο πιο παραγωγικός θα αισθάνεσαι, ενώ η μέρα σου θα είναι γεμάτη.

Morning routine: Υπάρχουν τόσα βιντεάκια στο youtube που μιλάνε για την πρωινή ρουτίνα και πόσο βοηθάει στην διάθεση μας. Το μυστικό ένα, όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι μην πατήσεις σίγαση. Μην κοιμηθείς άλλα πέντε λέπτα. Η μέρα είναι μεγάλη και μπορεί να γίνει πολύ δημιουργική. Βάλε π.χ το ξυπνητήρι στις 9 μ.μ και ξύπνα κάνε πρώτα ένα ντουζ, και απόλαυσε ένα πλούσιο πρωινό εξάλλου μέχρι της 12 δεν παίρνεις θερμίδες!! Μετά ξεκίνα να κάνεις τις δουλειές σου πάντα με breaks ενδιάμεσα. Εδώ είναι μια καλή περίπτωση να εφαρμόσεις την to-do list σου.

Απογευματινή βόλτα: Δεν χρειάζεσαι πολλά μόνο το ipod σου, επέλεξε τα τραγούδια της αρεσκείας σου, φτιάξε ένα  playlist σύμφωνα με την διάθεση σου και πήγαινε μια βόλτα στο πάρκο, στη θάλασσα στο κέντρο της πόλης ό,τι είναι πιο κοντά σου. Θα γεμίσεις με απίστευτη ενέργεια και θα αισθανθείς πολύ καλύτερα. Βγάλε φωτογραφίες αν αυτό είναι το χόμπυ σου, ή διάβασε κάνενα βιβλίο.

Ξέγραψε τοξικούς ανθρώπους από την ζωή σου. Είναι δύσκολο να ξεκόβεις από φίλους αλλά όταν βλέπεις οτι η παρουσία τους δεν σου κάνει καλό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις προκειμένου να βρεις τις ισσοροπίες σου και τον εαυτό σου. Οι αρνητικοί άνθρωποι που κατακρίνουν, ή που σε φορτίζουν με αρνητική ενέργεια πρέπει να απομακρύνονται ειδικά σε καταστάσεις που εσύ δεν είσαι καλά ψυχολογικά. Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας που μπορεί να αποτρέψει την κακή διάθεση, ή την στεναχώρια όταν όμως οι άνθρωποι που μας περιβάλλουν δεν μας κάνουν καλό, καλύτερο είναι να αποστασιοποιόμαστε. Κοντά μας πρέπει να είναι οι άνθρωποι που μας γεμίζουν θετική ενέργεια, δείχνουν κατανόηση και είναι πάντα δίπλα μας!

Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου. Δες πραγματικά τι έχεις ανάγκη, δες πραγματικά τι είναι αυτό που θέλεις και βρες τρόπους πως θα το υλοποιήσεις. Βρές χρόνο να κάνεις κάτι για σένα, εξάσκεισαι ένα χόμπυ σου, ή αφιέρωσε χρόνο στην χαλάρωσή σου. Βρες τρόπους να περνάς δημιουργικά τον ελεύθερο σου χρόνο. Αποφορτίσου με τον τρόπο που εσύ ξέρεις!!

Ο οδηγός αυτός θα βοηθάει στο να βελτιωθεί η ψυχολογία, στο να γίνεις πιο δημιουργικός και παραγωγικος, και να βρεις τον εσωτερικό σου εαυτό!! Θα ανακαλύψεις πολλά πράγματα για σένα που ούτε που τα είχες φανταστει. Find your inner self and reach happiness!!

KS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *