Η ιστορία του color blocking

Η ιστορία του color blocking

Το color blocking αποτελεί  μια από τις διαχρονικότερες τάσεις που κάθε χρόνο βλέπουμε να κάνει την εμφανισή του σε μεγάλα περιοδικά μόδας, σε editorials, σε catwalk shows και σε εικόνες που βλέπουμε στα social media. Το color blocking είναι ουσιαστικά μια μέθοδος να συνδυάζονται χρώματα που βρίσκονται απέναντι στον τροχό των χρωμάτων με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να προκύπτει ένας ελκυστικός και ενδιαφέρον συνδυασμός χρωμάτων.

 Τα χρώματα που βρίσκονται απέναντι απο τον τροχό πρέπει να συνδιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι αρμονικό. Βέβαια, η μόδα δεν είναι απλή υπόθεση. Η μόδα έχει κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για να πετύχετε το σωστό και τολμηρό color blocking. Ο τροχός των χρωμάτων θα σας βοηθήσει στο σωστό συνδιασμό χρωμaτισμών και αποχρώσεων!

Βέβαια όλα έχουν μια αρχή, το color blocking δεν είναι ένα trend που ήρθε στην επιφάνεια τώρα. Μπορεί να αποτελεί την απόλυτη τάση των τελευταίων χρόνων και να το βλέπουμε και να το ακούμε σχεδόν παντού, στην τηλεόραση, σε ταινίες, στο pinterest αλλά το color blocking πρωτοεμφανίζεται το 1940 από τον γνωστό σχεδιαστή Yves St. Laurent με αυτό το φόρεμα

Το color blocking είναι τέχνη και μάλιστα πηγή έμπνευσης του εν λόγω φορέματος ήταν η τέχνη του Piet Mondrian. Ο σχεδιαστής βαθιά επηρεασμένος από την αφηρημένη τέχνη του Μondrian λάνσαρε το συγκεκριμένο φόρεμα στην collection του για το φθινόπωρο/χειμώνα του 1946. Ωστόσο οι κριτικές που έλαβε δεν ήταν καθόλου θετικές καθώς περισσότερο αντιμετωπιζόταν ως έργο τέχνης και όχι ως ένα ρούχο που θα μπορούσε η κάθε γυναίκα να φορέσει. Το φόρεμα όμως αυτό του Yves St. Laurent άνοιξε τον δρόμο τις επόμενες δεκαετίες για άλλες δημιουργίες που είχαν σαν βάση τους το color blocking.

Τη δεκαετία του ’40-’50, οι τάσεις της μόδας περιστρέφονταν γύρω από την πρακτικότητα και την απλότητα. Το πιο κλασικό στυλ επιλεγόταν καθώς τα έντονα χρώματα αποτελούσαν σπάνια τάση της εποχής. Λόγω του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου ο κόσμος δεν έδειχνε ενδιαφέρον για τις νέες τάσεις της εποχής, όπως άλλωστε ήταν απολύτως λογικό, και σε συνάρτηση με την έλλειψη οικονομικών πόρων η μόδα πέρασε σε δεύτερη μοίρα έτσι οι άνθρωποι επέλεγαν για την καθημερινότητά τους  πρακτικά και απλά ρούχα. Ακόμα όμως και τα επόμενα χρόνια ο κόσμος δεν ακολουθούσε τις τάσεις της μόδας μέχρι και τη δεκαετία του ’60, ενώ όσοι ακολουθούσαν το trend του color blocking κινούνταν σε πιο safe μονοπάτια συνδιάζοντας κυρίως χρωματισμούς που βρίσκονταν δίπλα στο τροχό των χρωμάτων.

Αδιαμφισβήτητα, η νέα εποχή για την τέχνη του color blocking ήρθε τις δεκαετίες 1960-1970. Η μεταπολεμική εποχή έκανε τον κόσμο να αναζητά κάτι πιο τολμηρό και διασκεδαστικό, ενώ τους έκανε ακόμα πιο περίεργους να ανακαλύψουν και να ενσωματώσουν τις νέες τάσεις της εποχής στο καθημερινό τους ντύσιμο χρησιμοποιώντας ανοιχτά και τολμηρά χρώματα.  Αυτή η πιο fun διάθεση που οι άνθρωποι είχαν αποκτήσει τους έκανε να θέλουν όλο και πιο πολύ να πειραματίζονται και μέσα από το ντύσιμο τους να αναδεικνύουν την προσωπικότητα τους, συνεπώς το color blocking ήταν μέσα στις επιλογές τόσο του γυναικείου πληθυσμού, όσο και του αντρικού, μιας και αποτελούσε τις δυο αυτές δεκαετίες το απόλυτο trend. Το 1970 μάλιστα απέκτησε ένα πιο hippie style με την προσθήκη colorful prints που ήταν στη μόδα τότε. Γενικότερα οι δυο αυτές δεκαετίες ήταν οι πιο δημιουργικές όσον αφορά την μόδα και τα trends αποτελούσαν ένα personal statement!!

Στα ’80s και ’90s, το color blocking περνάει σε άλλη διάσταση φανερά επηρεασμένο απο τη μουσική. Αρχικά από τη disco χρησιμοποιώντας περισσότερα τα neon colors και αργότερα ιδιαίτερα στα ’90s απο το hip-hop, κάνοντας συνδιασμούς που είχαν σαν βάση τους το denim  και τα jackets ελαττώνοντας τα τόσο neon χρώματα που χρησιμοποιούνταν τις προηγούμενες δεκαετίες.

Από το 2000-2010, το color blocking συνεχίζει να βρίσκεται στις επιλογές του γυναικείου πληθυσμού, τα patterns που ακολουθούνται κινούνται στις ίδιες βάσεις, εκσυχρονίζονται όμως περισσότερο, συνδιαζόμενα και με άλλα trends, γίνονται πιο τολμηροί συνδιασμοί, προτιμούνται οι δυο ή τρεις συνδιασμοί χρωμάτων ένω άλλοτε δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα αξεσουάρ όπως τσάντα, παπούτσια άλλα και φουλάρια, ενώ κάποιες από τις τάσεις των ’90s έρχονται πάλι δυναμικά στο προσκήνιο.

all pics by pinterest

KS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *