Η ιστορία του Brunch

Η ιστορία του Brunch

Το Brunch αποτελεί τη νέα τάση και ακόμα μια έξοδο που προστίθεται στην λίστα μας. Αν και μόδα έχει γίνει στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει κι αυτό την δική του ιστορία που ξεκινάει κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι νεαρότερες ηλικίες έχουν εξοικειωθεί πια με τον όρο “Brunch” ή με την φράση “Πάμε για Brunch” αλλά ακόμα και αυτές δεν γνωρίζουν τη κουλτούρα αυτής της κυριακάτικης ιεροτελεστίας. Γιατί το Brunch κανονικά είναι καθιερωμένο τα Κυριακάτικα πρωινά, άσχετα που εμείς μπορούμε να πηγαίνουμε ακόμα και κάθε μέρα στα εστιατόρια που προσφέρουν Brunch και να απολαμβάνουμε γευστικότατες λιχουδιές.

Brunch είναι ουσιαστικά η σύζευξη δύο αγγλικών λέξεων σε μια “Breakfast”(πρωινό) και “Lunch”(μεσημεριανό) εξού και ο όρος Brunch. Το σύνηθες είναι να σερβίρεται κάθε Κυριακή το μεσοδιάστημα μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού. Η πρώτη αναφορά της λέξης έγινε το 1895 από τον άγγλο συγγραφέα Guy Beringer, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο όπου παρουσίαζε ένα αρκετά πιο ελαφρύ κυριακάτικο γεύμα σε σχέση με τα τυπικά, βαριά παραδοσιακά γεύματα που σκοπός του είναι να φέρνει κοντά τους ανθρώπους να τους ενώνει δημιουργώντας ένα ευχάριστο κλίμα, στο οποίο οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να συζητούν, να γελούν και να διασκεδάζουν απολαμβάνοντας εξαιρετικής ποιότητας φαγητό. Το άρθρο “Brunch: A plea (Brunch: Μια έκκληση) βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό και η ιδέα μεταφέρθηκε και στην Αμερική τη δεκαετία του 1920.

Αν και δεν υπάρχει μεγάλη συμφωνία ως προς την αρχή της ιστορίας του brunch, μια από τις εκδοχές υποστηρίζει πως τα πρώτα Brunch βρίσκουν τις ρίζες τους στην Βρετανία μετά από το κυνήγι της Κυριακής. Οι βρετανοί απολάμβαναν λιχουδιές όπως κρέας, αυγά , φρούτα και γλυκά. Άλλη εκδοχή αναφέρει πως τα πρώτα Brunch τα γευόντουσαν οι καθολικοί μετά τη νηστία της Κυριακάτικης λειτουργίας ως ένα χορταστικό γεύμα που θα τους γέμιζε ενέργεια και συνάμα θα τους χάριζε γευστικές απολαύσεις. Το Chicago αποτελούσε το σημείο που γίνονταν οι στάσεις των τρένων που διέσχιζε τις πολιτείες επομένως ήταν το σταυροδρόμι που μάλιστα αποτελούσε και σταθμό για τους celebrities της εποχής που ήθελαν να απολαύσουν ένα ελαφρύ γεύμα ύστερα από το κουραστικό τους ταξίδι. Το Brunch προσφερόταν παλαιότερα μόνο σε ξενοδοχεία καθώς τα περισσότερα εστιατόρια ήταν κλειστά τις Κυριακές. Έτσι λοιπόν άρχισε να διαδίδεται και να γίνεται ολοένα και πιο γνωστό τόσο στις ευρωπαϊκές χώρες όσο και στις ΗΠΑ. Τις δεκαετίες 1920-1930 το Brunch απευθυνόταν στην υψηλή κοινωνία ένω υπήρχαν και συνταγες όπου το γεύμα συνδιαζόταν με αλκόολ για τους άντρες και mocktails από χυμό ντομάτας  όπως το Bloody Mary. Τα πράγματα όμως τις επόμενες δεκαετίες άλλαξαν κάνοντας το Brunch τάση και στις μεσαίες κοινωνικές τάξεις.

Συγκεκριμμένα, μελέτες υποστηρίζουν οτι μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ιδιαίτερα όταν οι γυναίκες άρχισαν να δουλεύουν είχαν βρει το Brunch σαν μια ευκαιρία να ξεκουράζονται και να μην μαγειρεύουν τις Κυριακές, ενώ στα ’50s η ιδέα του Brunch αποτελεί τάση πια κάτι που γίνεται αισθητό από τα έτοιμα μείγματα για pancakes που βγαίνουν στην αγορά, από τα περιοδικά που κυκλοφορούν και προτείνουν εύκολες συνταγές για Brunch αλλά και από το γεγονός οτι όλο και περισσότερα εστιατόρια το περιλαμβάνουν στα μενού τους τις Κυριακές που φυσικά απευθύνεται σε όλες τις οικογένειες αφου όπως είπαμε αποτελεί μια “ομαδική δραστηριότητα” αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό τον όρο. Την δεκαετία του ΄80 το Brunch αποκτάει περισσότερο τη μορφή που έχει τώρα πλούσιες γεύσεις, αμέτρητες λιχουδιές, πλουσιοπάροχοι μπουφέδες και κάθε λογής ροφήματα και cocktails όπως τα πολύ γνωστά mimosas που αποτελούν το απόλυτο συνοδευτικό απεριτίφ που ταιριάζει άψογα με όλες τις νοστιμότατες λιχουδιές. Η εκτόξευση του Βrunch στο απόλυτο trend έγινε μέσα από τηλεοπτικές σειρές μια εκ των οποίων είναι το Sex & the City, όπου καθιέρωσε την Νεα Υόρκη ως την καλύτερη πόλη των ΗΠΑ που προσφέρει Brunch. Τα αυγά benedict ή αλλιώς τα ποσέ αυγά που είναι δημιουργία της “πόλης που δεν κοιμάται ποτέ” αποτελούν απαραίτητο πιάτο που βρίσκεται σε όλα τα Brunch γεύματα.

Οι δημοφιλέστερες επιλογές για Brunch είναι οι παρακάτω:

Πράσινες σαλάτες

Sandwiches

Bagels, ψωμί

Bacon, αλλαντικά

Σολομός

Βάφλες

Pancakes

Φρούτα

Day-time Cocktails (Bloody Mary/Mimosas/bellini/ Sangria

Καφές/Τσάι

KS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *